Jajecznica po francusku

Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 bardzo świeże jajka
- 1 łyżka zimnego
- niesłonego masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka roztrzep nieco widelcem. Roztop połowę masła w rondlu nad średnim ogniem. Wlej białka i gotuj ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną przywierać do rondla. Mieszaj dalej, obskrobując brzegi, aż białka zamienią się w białe zawijasy. Teraz dodaj żółtka i gotuj, aż się zetną, ale nie za bardzo. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż jajecznicę do talerza na zupę. Podawaj ją z tostami posmarowanymi czosnkiem. Trybula doskonale smakuje jako dodatek do jajecznicy. To klasycznie francuski wybór.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze