Adam Chrząstowski

Kurki w cieście z bukietem sałat


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

odsłon: 7834

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g kurek średniej wielkości oczyszczonych

1 jajko

½ szklanki mąki

½ szklanki piwa

½ główki sałaty strzępiastej

½ główki sałaty masłowej

½ główki sałaty radicchio

1 cykoria

10 szt. pomidorków koktajlowych

½ szklanki pestek słonecznika

5 listków bazylii

3 łyżki octu jabłkowego

½ szklanki oliwy

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Z jajka, mąki i piwa przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kurki namocz, posól i oprósz mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Sałaty porwij na mniejsze kawałki. Bazylię posiekaj. Upraż pestki słonecznika. Posól dobrze ocet jabłkowy i wmieszaj w niego oliwę. Polej sosem sałatę i pomidory. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż do salaterki. Na wierzch ułóż kurki w cieście i posyp pestkami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.