Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Marynowane grzyby

Grzyby marynowane zobacz Grzyby marynowane 2018-06-19 12:28:22
Grzyby marynowane
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kurki lub podgrzybki
  • ¾ litra wody
  • ¼ litra octu
  • sól
  • cukier
  • 2 liście bobkowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • gorczyca
  • pieprz w ziarenkach
  • małe cebulki, ew. plasterki marchewki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Grzyby należy porządnie umyć. Następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody, i gotujemy od 10 do 30 minut, w zależności od rodzaju grzyba. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu, żeby nie sczerniały. Odsączamy, przelewamy gorącą wodą i studzimy. Zalewa: podgrzewamy wodę, dodajemy do niej plastry cebuli, marchewkę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy całość ok. 10 minut. Próbujemy, czy nie dodać soli, cukru lub octu. Zalewę studzimy, wyciągamy przyprawy i równo rozkładamy je do słoików razem z grzybkami i zalewamy wystudzoną zalewą. Pasteryzujemy w garnku zakrętką do góry przez jakieś 5-10 min od zagotowania wody.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE