Czerwone cebule faszerowane wołowiną z rozmarynem i zapiekane pod serem

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 4 czerwone cebule
- 200 g karkówki wołowej
- kilka gałązek posiekanego rozmarynu
- 1/2 szklanki startego na małych oczkach żółtego sera długodojrzewającego
- pieprz
- sos:
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawngo
- kilka orzechów włoskich
- łyżeczka suszonej ostrej papryki
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ocet wlej do garnuszka, dodaj wino i miód. Wstaw na ogień i gotuj sos aż zgęstnieje.
Mięso zmiel dwukrotnie. Masło rozupuść razem z rozmarynem i dodaj je do zmielonej wołowiny. Całość dopraw dużą ilością pieprzu. Cebule obierz. W cebuli odetniji dupkę i wydrąż środek. Nafaszeruj je mięsem i wstaw każdą do osobnego naczynia żaroodpornego lub do jednej brytfanki. Zalej sosem i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Na 10 min przed wyjęciem posyp cebule startym serem.
Mięso zmiel dwukrotnie. Masło rozupuść razem z rozmarynem i dodaj je do zmielonej wołowiny. Całość dopraw dużą ilością pieprzu. Cebule obierz. W cebuli odetniji dupkę i wydrąż środek. Nafaszeruj je mięsem i wstaw każdą do osobnego naczynia żaroodpornego lub do jednej brytfanki. Zalej sosem i piecz około 25 min w temperaturze 180 stopni. Na 10 min przed wyjęciem posyp cebule startym serem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze