Babka ziemniaczana z sosem kaparowym

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki, Babki i babeczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Sos kaparowo-pieprzowy:
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy nadmiar wody na sicie wyłożonym tetrą lub gazą. Odstawiamy wodę spod ziemniaków na moment, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach masła, aż cebulka zmięknie a boczek się przyrumieni.
Mleko podgrzewamy i gorące dolewamy do surowych ziemniaków, mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek z cebulką oraz żółtka. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą z ziemniaków. Przelewamy całość do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Przed pieczeniem wierzch babki można polać roztopionym masłem lub obłożyć cienkimi plastrami boczku.
Gdy babka się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, zasypujemy ją łyżką mąki i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy stopniowo ciepły bulion i rozprowadzamy mieszadłem. Ilość buliony zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
Dodajemy kapary, marynowany pieprz, skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i cukrem (ok. 1 łyżeczki cukru). Podgrzewamy razem ok. 4 minut, ściągamy z gazu i dodajemy rozkłócone żółtka z łyżką wody, dolewamy powoli i energicznie mieszamy. Podajemy gorący do babki ziemniaczanej. Sos pasuje również do filetów drobiowych lub ryby.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA