Bakłażany smażone

Bakłażany smażone zobacz Bakłażany smażone 2018-06-19 12:16:46
Bakłażany smażone
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przetwory

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości ok 6 mm.
Każdy z plastrów oprószamy solą i odkładamy na sito, żeby wypuścił sok. Po ok. 15 minutach opłukujemy je i suszymy ręcznikiem papierowym.
Rozgrzewamy olej na patelni i panierujemy plastry bakłażana w mące. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Do miski wlewamy ocet, cukier i za pomocą mieszadła łączymy. Powoli dolewamy oliwę cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno poszatkowaną bazylię.
W słoiczku na przemian kładziemy plastry bakłażana i oblewamy oliwą. Zakręcamy słoik i trzymamy w lodówce, może tam stać ok. tygodnia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE