Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem

Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

Na sos:

  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwa extra vergine
  • 1 łyżka oliwy pieprzowej
  • sól
  • pieprz czerwony

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sos do sałaty (ocet balsamiczny, syrop balsamiczny, wyciśnięty czosnek, drobno siekana szalotka, oliwa z oliwek zwykła i pieprzowa, sól, pieprz czerwony). Upraż sezam, obierz i pokrój mango w słupki. Wypłucz, odwiruj i pokrój sałatę. Wymieszaj sałatę z przygotowanym sosem. Przełóż na płaski półmisek, ułóż na wierzchu plasterki mango. Posyp uprażonym sezamem. Do sałaty podaj bagietkę na zakwasie i świeże masło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA