Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem

Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem zobacz Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem 2018-06-19 13:01:04
Sałata rzymska z mango, winegretem i prażonym sezamem

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

Na sos:

  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwa extra vergine
  • 1 łyżka oliwy pieprzowej
  • sól
  • pieprz czerwony

Kalkulator wag i miar

Przepis

W misce wymieszaj sos do sałaty (ocet balsamiczny, syrop balsamiczny, wyciśnięty czosnek, drobno siekana szalotka, oliwa z oliwek zwykła i pieprzowa, sól, pieprz czerwony). Upraż sezam, obierz i pokrój mango w słupki. Wypłucz, odwiruj i pokrój sałatę. Wymieszaj sałatę z przygotowanym sosem. Przełóż na płaski półmisek, ułóż na wierzchu plasterki mango. Posyp uprażonym sezamem. Do sałaty podaj bagietkę na zakwasie i świeże masło.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ursi5 7 lat temu

Świetny przepis na orzeźwiającą sałatkę. Bardzo lubię mango za jego smak i kolor, jednak nie miał w mojej kuchni zbyt dużego zastosowania oprócz jedzenia bezpośrednio po obraniu. Teraz ta sałatka znajdzie się w stałym menu mojej kuchni. Brawo Pani Marylo:-)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE