Sałatka panzanella

Sałatka panzanella
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
225 ml oliwy
800 g małych pomidorów
1 garść zielonych oliwek bez pestek
1 czubata łyżka kaparów
1 ciabatta
3 łyżki octu z czerwonego wina
4 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
duża garść liści bazylii

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Papryki kładziemy na blaszce, skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i pieczemy 15-20 minut. Przekładamy do żaroodpornej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut. Potem usuwamy ogonki i nasiona, obieramy papryki ze skóry, kroimy na paski i wrzucamy do dużej miski. Z pomidorów usuwamy szypułki. Wkładamy na 30 sekund do wrzątku. Łyżką cedzakową przekładamy do miski z zimną wodą. Osączamy i obieramy ze skóry. Kroimy pomidory w ćwiartki. Wyjmujemy z nich miąższ z nasionami i przecieramy przez sito. Pomidory kroimy na paski i dorzucamy do papryki. Dodajemy kapary i oliwki, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy ocet, sok z przetartych pomidorów i pozostałą oliwę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy trzepaczką. Ciabattę kroimy na kromki i rwiemy na kawałki. Wrzucamy do sosu, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej godzinę, by chleb wchłonął cały sos. Dokładamy namoczoną ciabattę do reszty sałatki, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, wszystko razem delikatnie mieszamy i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE