Przepiórki w czerwonych winogronach

Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 100g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Odcinamy końcówki marchwi i obieramy. Seler obieramy z włókien, obieramy cebulę, myjemy przygotowane warzywa i grubo kroimy. Oczyszczamy przepiórki, opalamy, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pokrojoną marchew, cebulę, seler, dodajemy przepiórki, liście laurowe i smażymy ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, wyjmujemy przepiórki i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlewamy wytopiony tłuszcz, wlewamy marsalę, odparowujemy, dodajemy sok z winogron i redukujemy sos. Przelewamy przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlewamy na patelnię i dodajemy przepiórki, winogrona i dusimy przez kilka minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE