Lampries
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Składniki:

Korzenny bakłażan

Frykadele z gotowanej ryby

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotowanie bakłażana:
Bakłażany pokroić w sporą kostkę, usmażyć w sporej ilości kokosowego oleju. Imbir i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę. Całość podsmażyć chwilę i dodać przyprawy: kardamon, goździki, posiekane liście curry, pieprzu, mieszankę curry, i kurkumę i sól do smaku. Wszystko podsmażyć, by wydobyć maksimum aromatu, dodać posiekane pomidory, musztardę, pastę pomidorową ocet winny i cukier.

Przygotowanie sambolu:
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na sporą ilość rozgrzanego oleju kokosowego. Dodać przyprawy (bez chilli) i rybę. Smażyć aż cebula się skarmelizuje dodać płatki chilli wymieszać i odstawić.

Przygotowanie frykadeli:
Cebulę z imbirem czosnkiem i przyprawami zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Rybę drobno przesiekać, dodać cebulę z przyprawami, dodać puree, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować kuleczki, obtoczyć je w bułce i smażyć w głębokim tłuszczu.

Wszystkie elementy Lampries - bakłażana, sambal, frykadele i ugotowany ryż zwinąć w liść bananowca, podgrzewać na parze ok. 10- 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE