Wędzony sandacz z warzywami

Wędzony sandacz z warzywami
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 wędzone filety z sandacza
  • 400 g ugotowanych małych żółtych buraczków, obranych, przekrojonych na pół
  • 4 dymki
  • 8 liści czerwonej szpiczastej kapusty
  • 200 g ziaren młodego bobu lub zielonego groszku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 50 ml ziaren białej gorczycy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki cukru
Krem z wędzonego sandacza

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Z filetów zdjąć skórę, skroić cienkie paski mięsa od strony brzucha – odłożyć na krem z sandacza.
Dymki pokroić na spore kawałki, liście kapusty porwać. Smażyć przez minutę wraz z bobem lub groszkiem na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Nasiona gorczycy gotować w odrobinie wody w rondelku przez 5 minut. Przepłukać zimną wodą, wymieszać z octem i cukrem, odstawić na 20 minut.
Jajko włożyć do gotującej się wody na dokładnie 3 minuty, wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, rozbić, wyskrobać zawartość skorupki do miski. Dodać ocet i wędzonego sandacza. Zmiksować ręcznym blenderem na gładko, a następnie, cały czas miksując, wlewać cienką strużką olej. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać kawałki wędzonego sandacza z warzywami i kremem sandaczowym.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE