Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Po-smak świata: Sri Lanka


magazyn, Polska, 2011, 4 x 24

"Po-smak świata: Sri Lanka" to egzotyczna podróż kulinarna przesycona zapachem cynamonu, wanilii, kokosa i buddyjskich kadzideł. Program jest zapisem z wyprawy Gosi Molskiej, dziennikarki kulinarnej i miłośniczki dobrej kuchni na Cejlon.

Gosia wyrusza na spotkanie z orientalnymi smakami i aromatami. Podczas swojej egzotycznej wyprawy zgłębia tajemnice lankijskich specjałów, spotyka lokalnych znawców tematu, blogerów kulinarnych i smakoszy, którzy pokazują jej cejloński świat od kuchni. Prowadząca obowiązkowo próbuje regionalnych dań i tradycyjnych produktów. Podczas podróży Gosia odwiedza cztery regiony Sri Lanki. Wyprawę rozpoczyna w Kolombo, gdzie spróbuje ulicznych przysmaków z tysiąca straganów i odwiedzi jedną z najlepszych lankijskich restauracji. Nad oceanem pozna rybaków i podejrzy tradycyjne metody połowu ryb oraz kalmarów, zaś w rejonie Kandy odwiedzi plantacje herbaty i klasztor buddyjski. W każdym odcinku gospodyni programu przygotuje jedną potrawę, inspirowaną lokalnymi nurtami kulinarnymi, poznanymi przepisami i ciekawymi składnikami. Z programu widzowie dowiedzą się na przykład, jak przygotować prawdziwe lankijskie curry i wspaniałe roti - naleśniki z korzennym nadzieniem.

Gosia Molska - kucharka z zamiłowania, dziennikarka kulinarna, podróżniczka, poszukująca smaków świata. Na co dzień prowadzi grupę kulinarną Funkyfood, która zajmuje się m.in. nietypową aranżacją potraw. Współpracuje z wieloma polskimi tytułami prasowymi, stylizuje potrawy do sesji zdjęciowych, jest także scenarzystką kilku programów kulinarnych. Widzowie kuchni+ poznali ją w programach: "Po-smak świata", "Po-smak Turcji" oraz "Babeczki wigilijne" i "Babeczki wielkanocne", które poprowadziła z Hanną Szymanderską.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA