Konfitowany dorsz w kawałkach podany z puree z selera

Konfitowany dorsz w kawałkach podany z puree z selera
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 kawałki z polędwicy z dorsza (ok. 150 g każdy)
  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 ząbki z czosnku
  • płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 mały seler
  • liść laurowy
  • 20 g masła
  • biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do osolonej i gotującej się wody. Gotuj do miękkości, razem z liściem laurowym. Odcedź seler i zostaw trochę wody z gotowania. Zmiksuj na gładkie puree dolewając trochę wody z gotowania, jeśli potrzeba. Dodaj masło i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i odstaw.

Kawałki ryby natrzyj solą i odstaw na 30 min. Po tym czasie opłucz kawałki ryby pod wodą i dobrze osusz. W garnku podgrzej 0,5 litra oliwy do 50 stopni. Dodaj ząbki czosnku oraz nasiona kopru włoskiego. Włóż delikatnie kawałki ryby do oliwy. Gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Odsącz ryby z oliwy na ręczniku papierowym. Nie wylewaj oliwy!

Serwuj puree z selera z kawałkami ryby, polej je łyżką oliwy i posyp posiekanym szczypiorkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE