Kaczka duszona w occie balsamicznym

Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kaczkę sprawiamy, myjemy, do środka wkładamy jagody jałowca, liście szałwii i nasiona fenkułu, obwijamy plastrami szynki i związujemy białym sznurkiem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę, smażmy kaczkę ze wszystkich stron; odlewamy wytopiony tłuszcz; doprawiamy kaczkę solą i pieprzem, polewamy białym winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-170° Celsjusza około 50 minut (lub na wolnym ogniu pod przykryciem), od czasu do czasu podlewając kaczkę sosem własnym. Dolewamy sok pomarańczowy i kilka kropel octu balsamicznego i gotujemy 5 minut. Delikatnie usuwamy sznurek kuchenny i kroimy kaczkę na kawałki, tak żeby każdy był obwinięty szynką, i układamy na półmisku. Usuwamy nadmiar tłuszczu z sosu, dodajemy ocet balsamiczny i odparowujemy, aż nabierze konsystencji syropu i polewamy nim kaczkę. Podajemy ciepłe danie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE