Anna Olson

Hummus cytrynowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (400 g) ciecierzycy

odsączonej i opłukanej

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

3 łyżki pasty sezamowej tahini

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

zimna woda

sól i pieprz

3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

6 małych chlebków pita pokrojonych na 3 części

 

 

Przygotowanie:


W malakserze zmiel ciecierzycę z czosnkiem, tahini, sokiem cytrynowym i oliwą na gładką masę, dodając zimną wodę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Dodaj posiekaną natkę i wstaw do lodówki przed podaniem.
Podawaj z kawałkami kurczaka z rożna i pitą.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.