Anna Olson

Hummus cytrynowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Hummus cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 puszka (400 g) ciecierzycy

odsączonej i opłukanej

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

3 łyżki pasty sezamowej tahini

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

zimna woda

sól i pieprz

3 łyżki posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

6 małych chlebków pita pokrojonych na 3 części

 

 

Przygotowanie:


W malakserze zmiel ciecierzycę z czosnkiem, tahini, sokiem cytrynowym i oliwą na gładką masę, dodając zimną wodę aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Dodaj posiekaną natkę i wstaw do lodówki przed podaniem.
Podawaj z kawałkami kurczaka z rożna i pitą.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos do pizzy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.