Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Panierka:
  • 1 filiżanka mąki z brązowego ryżu
  • pół filiżanki drobnej polenty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 filiżanka mleka sojowego, owsianego albo migdałowego
  • 2 łyżki musztardy dijońskiej
  • 2-4 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych
  • 1 bloczek tempeh pokrojony w trójkąty
Frytki:
Dressing:
  • pół filiżanki soku z cytryny
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczką soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki panierki. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z musztardą. Kawałki tempeh zanurzyć w suchej panierce, potem w mleku, a następnie znów w suchej mieszance. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE