Rendang z wołowiny

Rendang z wołowiny
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
600 g pokrojonej w paski wołowiny
2 liście limetki kaffir
8 świeżych liści curry
kawałek startej kurkumy
kawałek startego imbiru
1 rozgnieciona łodyga trawy cytrynowej
kawałek galangalu
4 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kminu
2 łyżki cukru
sól
miąższ z 1 kokosa zalany 5 filiżankami wody

Marynata:
10 suszonych chili namoczonych i pozbawionych nasion
8 obranych, posiekanych szalotek
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Zacząć od marynaty rozdrabniając chili, szalotki, imbir i wiórki. Wymieszać ją z wołowiną i odstawić na kilka godzin. Do zamarynowanego mięsa wlać wodę z wiórkami kokosowymi. Dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Podawać z ryżem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE