Ciasteczka mamoul z pistacjami

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Składniki:
- Ciasto:
- 60 g masła
- 1 jajko
- 130 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- ekstrakt z wanilii
- duża szczypta przyprawy mahlep
Nadzienie:
- 120 g zielonych pistacji
- 1 łyżka miodu
- 5 g masła klarowanego
Do dekoracji:
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto. Zmiksuj masło na puszystą masę, dodając jajko, obie mąki i resztę sypkich składników oraz ekstrakt z wanilii.
Częścią ciasta wylep formy. Na środek każdego ciastka nałóż nadzienie pistacjowe (zmiksowane pistacje z miodem i masłem klarowanym).
Następnie przykryj każde ciastko pozostałą częścią ciasta.
Ciasteczka piecz w temp. 170-180 stopni C ok. 15 minut. Po wyjęciu ciastek z foremek obsyp je cukrem pudrem.
Częścią ciasta wylep formy. Na środek każdego ciastka nałóż nadzienie pistacjowe (zmiksowane pistacje z miodem i masłem klarowanym).
Następnie przykryj każde ciastko pozostałą częścią ciasta.
Ciasteczka piecz w temp. 170-180 stopni C ok. 15 minut. Po wyjęciu ciastek z foremek obsyp je cukrem pudrem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze