Piotr Przykaza

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cebula

2 pory (ok. 20 centymetrowe)

4 łodygi selera naciowego

1 łyżka mąki pszennej

2 l wrzątku lub rosołu na ościach

3 duże ziemniaki

250 ml śmietany 18%

100 g krewetek koktajlowych

100 g mięsa z małż

250-300 g białej ryby (dorsz, sola, mintaj)

3 gałązki tymianku (lub suszony)

pieprz

sól do smaku

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, do tego drobno posiekaną cebulę, pora, łodygi selera naciowego. Jak warzywa puszczą soki (5-7 min) dodać mąkę. Następnie zalać 2 l wrzątku albo lepiej rosołu na ościach. Do tego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20 minutach dodać pokrojoną rybę w kostkę, po kolejnych 10 minutach dodać śmietanę, krewetki i mięso z małż. Na koniec dodać świeży posiekany tymianek bądź suszony, pieprz, sól do smaku. Można dekorować posiekaną natką pietruszki. Zupa będzie lepsza następnego dnia. Podawać z chlebem irlandzkim.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chłodnik z melona
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.