Zupa jabłkowa z bursztynem

Zupa jabłkowa z bursztynem zobacz Zupa jabłkowa z bursztynem 2018-06-19 12:26:25
Zupa jabłkowa z bursztynem
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
5

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew, seler, i paprykę oczyszczone pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Zagotować bulion i sok jabłkowy, zmniejszyć ogień, dodać warzywa i jabłka. Gotować aż będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i kardamonem. Zmiksować i odstawić. Roztopić masło w rondelku, dodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę. Połączyć z bulionem, dodać ser i roztopić, zmiksować, wlać śmietanę i zagotować do zgęstnienia. Na koniec wlać do zupy brandy. Wszystko dobrze wymieszać. Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE