Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem

Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
Zupa:
1 kg ugotowanego, obranego topinamburu
1 posiekana cebula
1 posiekana łodyga selera
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 kg obranych, pokrojonych ziemniaków
250 g masła
1 pęczek tymianku
1 l bulionu z kurczaka albo jarzynowego
600 ml śmietany
1 pęczek szczypiorku

Grzanki:
bochenek chleba na zakwasie
200 g koziego sera
100 g gruyere’a albo sera szwajcarskiego
1 pęczek koperku
czarny pieprz
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Warzywa podsmażyć na maśle. Dodać karczochy i ziemniaki. Wlać bulion, dodać zioła i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować (albo nie) i zaprawić śmietaną.
Chleb pokroić. Zetrzeć oba rodzaje sera, wymieszać z koperkiem, dodać czosnek i pieprz. Kromki pokryć masą serową i zapiec w piekarniku.
Podawać z zupą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE