Idealny stek z kremowym sosem

Idealny stek z kremowym sosem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
2

Składniki:

Sos:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sos:
Cebulę, czosnek i tymianek podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i bulion. Kiedy zmiękną wlać koniak i śmietanę. Dokładnie wymieszać.
Steki:
Mięso wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Steki natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Grillować przez 2 minuty, odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty. Odwrócić o 180° i grillować, żeby powstała kratka. Odwrócić i grillować przez kolejne 2 minuty.
Steki powinny być średnio krwiste, ozdobione wypaloną kratką. Przełożyć je na ogrzany talerz, przykryć folią i odstawić na 4 minuty.
Podawać z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE