Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce zobacz Żeberka z leszcza w pikantnej panierce 2018-06-19 12:26:32
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Ryba:

  • duży leszcz około 1,5 kg

Marynata:

Dodatek:

Sos:

  • 6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE