Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym


Składniki:

  • świeże przegrzebki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • oliwa do posmarowania przegrzebków plus 4 łyżki do polania
  • garść świeżej kolendry
  • kilka ząbków czosnku
  • sok z jednej cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsunąć nóż pod krawędź muszli, podważyć i rozchylić. Wsunąć nóż między muszlę, a przegrzebka i przesunąć od spodu, wyjąć mięso z muszli. Ostrym nożem obciąć wszelkie żyłki dookoła, opłukać. Muszle wyszorować z obu stron. Oczyszczone przegrzebki posypać solą i kilkoma drobinami grubo zmielonego pieprzu, skropić oliwą. Ułożyć na ruszcie (grill powinien być gorący: węgle należy rozpalić 40 minut wcześniej, tak, aby nie paliły się żywym płomieniem, a jedynie lśniły czerwonawą poświatą). Piec kilka minut z każdej strony (nie za długo, bo będą jak guma), następnie ułożyć w muszlach i polać oliwą oraz dressingiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE