Agnieszka Kręglicka

Ceviche - sałatka z ryby marynowanej w soku limonki


Przepis z programu Para w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska

Ceviche - sałatka z ryby marynowanej w soku limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 limonki lub cytryny

1 pomarańcza

200g surowego grenadiera bez ości

1 awokado

10 pomidorków cherry

1 mała cebula pokrojona w kostkę

sól

pieprz

marynowana papryka jalapeno

2 łyżki posiekanych liści kolendry

 

Przygotowanie:

Surowego grenadiera pokroić w nieduże kawałeczki. Wycisnąć sok z pomarańczy i limonek, doprawić jalapeno i solą i zalać tym rybę. Odstawić przykrytą sosem rybę do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas sos należy zamieszać. Dodać cebulę i kolendrę. Przed podaniem sok powinno się odlać. Awokado pokroić w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Wymieszać warzywa z rybą, skropić oliwą, ozdobić świeżą kolendrą, a na koniec posypać pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.