Lasagne z rosołem

Lasagne z rosołem
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Składniki:

  • 350 g domowego jajecznego makaronu
  • 500 g mielonego mięsa cielęcego
  • 250 g mozzarelli
  • 1 jajo
  • 1/2 kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 - 3 goździki
  • 180 g startego parmezanu
  • olej arachidowy do smażenia
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowujemy rosół: obieramy marchew i cebulę; obieramy z włókien selera; myjemy warzywa i kroimy na pół marchew i selera. Do cebuli wbijamy goździki; myjemy pietruszkę. Myjemy kurczaka (lub kurę). Wkładamy kurczaka do garnka i zalewamy 2 litrami wody, na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i dodajemy cebulę, selera, marchew i pietruszkę. Doprawiamy szczyptą soli i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia półtorej godziny, od czasu do czasu szumując. W tym czasie przygotowujemy lasagne. Cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy prostokąty o długości 10 centymetrów i szerokości 8 centymetrów; gotujemy małymi partiami w osolonym wrzątku. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie, odcedzamy i układamy na ściereczce kuchennej. Przygotowujemy małe pulpety. Do miseczki ze zmieloną cielęciną dodajemy jajo, 100 g startego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy składniki, aż masa będzie jednolita. Formujemy pulpety wielkości orzecha laskowego i smażymy w głębokim oleju. Odcedzamy i kładziemy na papierowym ręczniku kuchennym. Kroimy w kostkę mozzarellę i odstawiamy na później. Rosół filtrujemy i wlewamy niedużą ilość do foremki; kładziemy plaster ciasta, posypujemy parmezanem, kładziemy kilka pulpetów i posypujemy kostkami mozzarelli, podlewamy niedużą ilością rosołu (w taki sposób kładziemy kolejne warstwy do wyczerpania się składników), na koniec wlewamy rosół; wkładamy foremkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 40-50 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE