Nachos z fasolą i guacamole

Nachos z fasolą i guacamole
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
Nachos:
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych łodyżek kolendry
2 łyżeczki mielonej papryki
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka mielonej kolendry
duża puszka (1,4 kg) fasoli borlotti
duża puszka (1,4 kg) czerwonej fasoli
1-2 puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 filiżanka świeżych, pokrojonych pomidorów
1 łyżeczka płatków chili
2 łyżeczki soli
1 duża paczka pieczonych chipsów kukurydzianych
1 opakowanie twarożku albo jogurtu naturalnego
kolendra i szczypiorek do dekoracji

Guacamole:
1 rozgniecione awokado
1 pokrojona łodyga selera naciowego
1 pokrojony pomidor
po garści mięty i kolendry albo pietruszki
2 posiekane dymki
pół łyżeczki tabasco
1 łyżeczka soli
sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać czosnek i łodygi kolendry. Dołożyć przyprawy i smażyć, aż zaczną pachnieć. Wrzucić fasolę, pomidory i koncentrat. Dodać chili i sól. Składniki guacamole wymieszać i przyprawić do smaku.
Chipsy ułożyć na półmisku. Na nich położyć fasolę w sosie, guacamole i twarożek albo jogurt. Przybrać kolendrą i szczypiorkiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE