Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą

Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska, Kuchnia polska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 kotletów ze schabu środkowego
  • z kością
  • grubości 2 cm
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • pokrojona w plastry
  • 3 jabłka
  • pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry
  • 1 szklanka białego wina
  • piwa
  • cydru
  • bulionu drobiowego lub wody

Kalkulator wag i miar

Przepis

Usunąć z kotletów nadmiar tłuszczu. Obficie posypać solą i pieprzem. Rozgrzać na dużym ogniu żeliwną patelnię o średnicy 35 cm i wlać olej. (Jeśli mamy mniejszą patelnię, smażymy kotlety partiami.) Położyć kotlety na patelni przyprawioną stroną do dołu i smażyć kilka minut, aż spód się zrumieni. Posypać solą i pieprzem, odwrócić i smażyć do zrumienienia, około 10 minut. Przełożyć na ciepły talerz. Włożyć na patelnię masło. Dodać cebulę i jabłka. Smażyć około 8 minut, aż cebula lekko się skarmelizuje, a jabłka zmiękną. Wlać piwo lub inny płyn. Ponownie włożyć na patelnię kotlety i podgrzewać, aż całkowicie się usmażą, około 15 minut (zależnie od grubości kotletów). W połowie smażenia odwrócić i przykryć jabłkami z cebulą. Jeśli sos z jabłek i cebuli jest zbyt rzadki, ponownie przełożyć kotlety na ciepły talerz i podgrzewać sos na dużym ogniu do zgęstnienia. Podawać kotlety przykryte porcją jabłek i cebuli, z dodatkiem ryżu, purée ziemniaczanego lub frytek ze słodkich ziemniaków.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE