Węgierska zupa rybna

Węgierska zupa rybna
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 5 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia węgierska

Składniki:

  • Wywar rybny:
  • 1 główka karpia
  • 2 dzwonki karpia
  • pół cytryny ekologicznej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
Warzywa:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na wywar przełóż do garnka, zalej je wodą (woda powinna je przykryć), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min. Odstaw na 15 min tak, by smaki się przegryzły. Po tym czasie odcedź przez drobne sito, aby uzyskać czysty wywar.

Papryki upiecz w piekarniku lub opalaj je na gazie. Przełóż do miski i szczelnie zakryj folią spożywczą. Po 15 min wyciągnij papryki z miski i obierz je ze skóry. Pokrój je w kawałki.
Cebulę drobno posiekaj. Na suchej patelni upraż kumin i nasiona kolendry, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj z przyprawami, a następnie dodaj cebulę oraz suszoną ostrą papryczkę pokrojoną na małe kawałki. Całość duś przez kilka minut.
Następnie dodaj papryki i pomidory z puszki, wymieszaj i ponownie duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą.
Do garnka z wywarem dodaj duszone warzywa - papryki i pomidory. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Dodaj łyżkę suszonej papryki, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

Filety ryby pokrój w kostkę. Przełóż je do gotującej się zupy i gotuj przez 2-3 minuty. Zupę dopraw solą i sokiem z cytryny – do smaku. Zupę serwuj z posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA