Zupa z karpia z rodzynkami

Zupa z karpia z rodzynkami
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wigilijne (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • wywar z warzyw
  • 2 głowy karpia
  • filet z karpia
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • ¼ szklanki rodzynek namoczonych w białym winie
  • 1 łyżeczka konfitury śliwkowej
  • 1 łyżeczka miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do wywaru włożyć głowy z karpia i gotować ok. 20 minut. Odcedzić. Do pozostałego rosołu rybnego dodać wcześniej nasolony filet. Ugotować do miękkości i wyjąć. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Do zupy dodać miód, konfiturę i rodzynki razem z winem, w którym się moczyły. W szklance rozmącić śmietanę z żółtkiem i zabielić zupę. Na talerzu ułożyć pokrojony filet i zalać zupą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE