Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przepis


Składniki:
1 pęczek botwinki razem z burakami
1 pęczek rzodkiewek
1 duży ogórek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1,5 l zimnej wody
1 l maślanki, lub kefiru
sól i pieprz

Przygotowanie:
Botwinkę opłukać, pokroić w drobne kawałeczki. Buraki zostawić w całości. Zalać zimną wodą w ilości 1,5 l i gotować do miękkości buraków. Botwinkę i buraki odcedzić, ale nie wylewać wywaru. Ogórka obrać, pokroić w kostkę, podobnie rzodkiewkę. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Gdy buraki ostygną, należy je obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w dużej misce, zalać maślanką oraz wywarem z botwinki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aby smaki się \"przegryzły\". W okresie po-wielkanocnym dodałabym jeszcze do tego chłodniku rzeżuchy :).

Paulina Wnuk

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE