Burgery wołowe w domowej bułce z piklami i majonezem

Burgery wołowe w domowej bułce z piklami i majonezem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 1kg wołowiny mielonej w proporcji 80% mięsa 20 % tłuszczu (rozbratel, łopatka)
  • 10 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 50 ml wody gazowanej
Domowe bułki:
  • 2,5 kg mąki pszennej 500
  • 1,3 l ciepłej wody
  • 250 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 300 g masła
  • 30 g soli
  • 15 soli morskiej
  • 2 jajka do posmarowania
Domowy majonez:
  • 1,2 l oleju
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 4 jajka
  • 15 g soli
  • 20 g miodu
Piklowane ogórki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 300 ml octu
  • 600 g cukru
  • 20 g pieprzu cayenne
  • 15 ząbków czosnku
  • 150 ml oleju
  • 30 g soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zmielone mięso doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy gazowaną wodę i dokładnie mieszamy, aby połączyć dobrze przyprawy.


Bułki: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce tak, żeby drożdże zaczęły pracować – na ok. 15 min.

Wsypujemy przesianą mąkę do miski, ścieramy cienko masło, dodajemy sól. Gotowy rozczyn łączymy z resztą składników i dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok.. 15 min. Kształtujemy kulę, zawijamy w ściereczkę i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do czasu, aż ciasto wyrośnie. Następnie ważymy kulki po 130 g, wykładamy na blasze z pergaminem i formujemy okrąg. Bułki odstawiamy na kolejne 15 min. do wyrośnięcia. Malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą morską i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 15 min.


Pikle: górki dokładnie myjemy i zasypujemy solą. Odstawiamy na około 1h, żeby puściły wodę. W międzyczasie  gotujemy ocet z cukrem i olejem. Czosnek, pieprz cayenne i olej miksujemy blenderem i nacieramy osuszone ogórki. Następnie zalewamy całość gorącą marynatą.


Majonez: ocet, jajka i miód miksujemy blenderem. Następnie wlewamy powoli olej tak, żeby powstała emulsja.

Bułkę kroimy na pół. Następnie wrzucamy burgera na lekko posmarowaną olejem, rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy z jednej i drugiej strony po 2-3 min. Tak, aby mięso było skarmelizowane na zewnątrz i soczyste w środku.
Wrzucamy na tę samą patelnię bułkę, podgrzewamy ją z dwóch stron. Smarujemy majonezem, kładziemy sałatę rzymską, kotlet, pomidory, piklowane ogórki, czerwoną cebulę i zamykamy drugą połówką bułki, również posmarowaną majonezem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE