Pieczeń z dziczyzny w prosciutto

Pieczeń z dziczyzny w prosciutto
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Sos:
  • 1 kg kości z sarniny
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ butelki Barolo (lub innego dobrego czerwonego wytrawnego wina)
  • 15 g gorzkiej czekolady 70%
  • 25 g masła
Pieczeń:
  • 2 x sarni comber, każdy o wadze ok. 750 g
  • 1 płaska łyżka ziaren kawy
  • 1 łyżeczka ziarn białego pieprzu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki octu balsamicznego
14 plasterków prosciutto
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Kości umieść w dużej, głębokiej brytfance. Cebulę, marchewki i seler pokrój na duże kawałki, oprósz mąką, wymieszaj i dołóż do brytfanki. Piecz przez godzinę, po czym za pomocą szczypiec przełóż do dużego rondla. Wlej do brytfanki trochę wrzątku, zeskrob osad z dna i przelej do rondla, dodając wino. Zalej kości i warzywa w rondlu wrzątkiem, tak, by je przykrył, gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas szumując i dolewając wrzącej wody, w razie potrzeby. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kości, przelej sos przez sito na głęboką patelnię. Podgrzewaj na małym ogniu, aż odparuje do żądanej konsystencji.

Wyjmij mięso z lodówki, by przed wstawieniem do piekarnika doszło do temperatury pokojowej. Ziarna kawy i pieprzu rozetrzyj w moździerzu, następnie dodaj oberwane listki rozmarynu i czosnek, utrzyj na gładką pastę. Wymieszaj ze skórką otartą z pomarańczy i octem balsamicznym. Każdy comber przekrój na pół i natrzyj pastą.

Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia rozłóż po połowie plasterki prosciutto, tak, by lekko zachodziły na siebie. Na każdym arkuszu papieru umieść po  dwa kawałki combra, owiń w prosciutto, podwiń końce plasterków pod spód i obwiąż kawałkami sznurka w regularnych odstępach, umieść mięso w brytfance. Skrop oliwą, piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez pół godziny, co 10 minut obracając.

W tym czasie podgrzej sos, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, dodaj masło i roztrzep na gładko. Zostaw na ogniu przez kilka minut, posól do smaku. Z pieczeni zdejmij sznurek, pokrój mięso na kawałki, podawaj polane sosem. Absolutnie przepyszne z dodatkiem purée z selera oraz blanszowanych sezonowych warzyw liściowych.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE