Croque monsieur

Croque monsieur
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • dwie kromki jasnego chleba
  • 1 łyżka crème fraîche
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • szczypta papryki
  • szczypta pieprzu
  • garść startego grujera lub comté
  • 1 cienki plaster dobrej szynki
  • sklarowane masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przekrój dwie kromki tak, żeby wciąż były z jednej strony złączone, jak portfel. Wymieszaj crème fraîche z musztardą i papryką, a następnie posmaruj tym szczodrze wnętrze „portfela”. Dopraw pieprzem. Do kanapki wsyp trochę startego sera, potem połóż plaster szynki i znów posyp go serem. (Możesz też wymieszać ser ze śmietaną i musztardą, a następnie tą miksturą posmarować chleb).
Ściśnij dłonią kanapkę. Podgrzej na patelni sklarowane masło i podsmaż kanapkę z obu stron, aż zrobi się złocista, a ser roztopi się. Podawaj z sałatką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE