Piersi kaczki z sosem z madery

Piersi kaczki z sosem z madery
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kaczki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 duża puszka rillettes z kaczki
  • 250 ml madery
  • ¼ butelki czerwonego wina
  • 500 ml zredukowanego bulionu wołowego
  • 1 szalotka
  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 duża brioszka
  • masło
  • pęczek trybuli
  • trufla

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  2. Piersi kaczki ułożyć na zimnej patelni, doprawić solą i pieprzem. Ustawić niewielki ogień, wytapiać tłuszcz smażąc powoli.
  3. Połowę mięsa i tłuszczu z puszki przełożyć do dużej miski. Rozgnieść dwoma widelcami na gładką pastę.
  4. Piersi odwrócić wstawić na patelni do piekarnika, piec 8 minut. Mięso powinno być różowe w środku.
  5. Maderę wlać na patelnię i podpalić, aby wypalić alkohol. Redukować, dodać trochę czerwonego wina i zredukowany bulion wołowy. Gotować na dużym ogniu przez dwie minuty, zdjąć z ognia, odstawić.
  6. Szalotkę pokroić drobno, a grzyby na kawałki.
  7. Brioszkę pokroić w kromki. Opiec je na czystej patelni na maśle. Obrócić po 30 sekundach. Zdjąć, kiedy będą obsmażone z obu stron.
  8. Grzyby i szalotkę podsmażyć do miękkości na maśle. Na koniec doprawić.
  9. Sos ponownie delikatnie podgrzać.
  10. Posiekać trybulę, dodać do grzybów.
  11. Cienko pokroić truflę. Sos zdjąć z ognia, dodać truflę i dwa kawałki masła.
  12. Kaczkę wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minuty.
  13. Tosty posmarować masą z rillettes. Układać na nich pierś z kaczki, grzyby, polać sosem, zetrzeć odrobinę trufli.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE