Owocowe przystawki

Owocowe przystawki
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery

Przygotowanie:




Melon miodowy z borówkami amerykańskimi
1 łyżka miodu
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
1 łyżka soku z limonki
½ melona miodowego, obranego i wypestkowanego
1 szklanka świeżych borówek amerykańskich

Przygotowanie
Zmieszaj miód ze skórką i sokiem z limonki. Pokrój połówkę melona w jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na półmisku, posyp borówkami amerykańskimi i polej miodowym sosem.

Grejpfrut z arbuzem
2 czerwone grejpfruty
1 torebka herbaty rooibos
2 łyżki miodu
2 szklanki arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm

Przygotowanie
Obierz grejpfruty odcinając białą gorzką warstwę. Wytnij cząstki grejpfrutów nad miską, żeby nie tracić soku. Przelej sok do rondla, dodaj miód, włóż do płynu torebkę herbaty rooibos i podgrzej prawie do temperatury wrzenia. Odstaw na 10 min, wyjmij torebkę i odstaw syrop do ostygnięcia. Delikatnie wymieszaj kawałki grejpfruta i arbuza, polej syropem i wstaw do lodówki.

Brzoskwinie z jeżynami
¼ szklanki syropu klonowego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
3 szklanki obranych i pokrojonych w plasterki połówek brzoskwiń
1 szklanka świeżych jeżyn

Przygotowanie
Wymieszaj syrop klonowy z cynamonem, zalej owoce w misce, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki przed podaniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE