Smażone steki i krewetki z sosem aioli

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:




Składniki dania głównego
500g polędwicy wołowej
8 dużych krewetek
2 łyżki stołowe oregano
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 chilli
1 czerstwy chleb na zakwasie

Składniki sosu
2 żółtka
1 średni ziemniak
¼ filiżanki soli gruboziarnistej
3 ząbki czosnku
nieco octu z białego wina
200 ml oliwy
1 łyżka stołowa musztardy dijon
szczypta rozgniecionego czarnego pieprzu
2 limonki
2 gaście rukoli (do dekoracji)
szczypta soli

Przygotowanie
Umyć ziemniak. Położyć na soli z ząbkami czosnku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Po kwadransie wyjąć czosnek, gdy będzie miękki. Obrać ziemniaka ze skóry i przetrzeć przez sito lub praskę. Wymieszać żółtka, szczyptę soli, musztardę i nieco octu. Wlewać oliwą i ucierać na gładką masę. Dodać gorący miąższ ziemniaka, wycisnąć czosnek ze skórki, dolać więcej oliwy i zmiksować całość. Doprawić solą, wcisnąć sok z limonki i wsypać dużo rozgniecionego pieprzu.
Sprawić krewetki. Steki i krewetki doprawić oliwą, cienko pokrojoną chilli i czosnkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na grillu. Pokroić chleb na kromki, upiec na grillu, posmarować sosem aioli i posypać pieprzem. Ułożyć stek, a na nim parę krewetek. Wymieszać rukolę z oliwą i solą. Położyć na wierzchu kanapki.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE