Indyk pieczony miodowy

Indyk pieczony miodowy
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc. 53)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotuj solankę. Wymieszaj sól, miód i wodę, aż wszystko się rozpuści. Wlej solankę do lodówki turystycznej, lub innego naczynia, w którym zmieści się indyk. Włóż do płynu indyka. Jeśli używasz lodówki turystycznej to dodaj kilka wkładów, a jeżeli w innym pojemniku, to wstaw go do lodówki. Odstaw na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 260°C. Wyjmij indyka z solanki, przepłukaj pod zimną wodą i wytrzyj do sucha. Zwiąż nogi rzeźniczym sznurkiem. Ułóż marchewkę, seler naciowy, cebulę i czosnek na dnie brytfanny tak, żeby utworzyły podstawę. Połóż na niej indyka i wstaw brytfannę do piekarnika.
Piecz przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160°C, tylko nie otwieraj drzwi. Piecz przez 20 minut na pół kilo, albo aż mięso piersi osiągnie temperaturę 74°C. Kiedy indyk będzie gotowy, wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Wyjmij warzywa z blachy i wyrzuć. Zdejmij nadmiar tłuszczu, a soki z patelni odlej do słoika. Podgrzej blachę na średnim ogniu, wlej wino i zdeglasuj blachę. Zmieszaj skrobię kukurydzianą z wodą i wymieszaj, aż powstanie jednorodny płyn. Wlej soki z pieczenia na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj rozrobioną skrobię ziemniaczaną i mieszaj, aż sos zgęstnieje.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE