Steki ze strusia z chipsami ziemniaczanymi

Steki ze strusia z chipsami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 steki z udźca strusia
  • młotkowany pieprz kolorowy
  • 75 ml brandy
Sos:
  • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • cebula szalotka
  • 0,5 szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
Ziemniaczane chipsy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Steki natrzyj młotkowanym kolorowym pieprzem i przełóż je do brytfanki.
Mięso zalej brandy i odstaw na chwilę, żeby się zamarynowało.
Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż kawałki cebuli. Następnie dodaj do niej zielony pieprz. Wlej wino i gotuj sos, aż się zredukuje.
Do zredukowanego sosu dodaj sos sojowy i ketchup. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotowy.
Przygotuj chipsy ziemniaczane. Na mandolinie pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
Plastry ziemniaków przełóż do ciepłej wody z cukrem. Po 2 minutach odcedź je, osusz i smaż w głębokim rozgrzanym oleju. Usmażone chipsy posyp przyprawami i skrop odrobiną octu.
Usmaż steki. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż steki z obu stron, następnie dodaj masło.
Steki polewaj cały czas masłem. Moje steki miały 2 cm grubości, dlatego smażyłem je po 2 minuty z każdej strony.
Steki podawaj z sosem i chrupiącymi chipsami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA