Rolada z boćwiny i serów

Rolada z boćwiny i serów
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 5)
Ilość osób:
6

Przygotowanie:




Składniki:
250g boćwiny lub szpinaku
2 łyżki stołowe masła
1 duża, drobno posiekana cebula
1 szklanka ricotty
¾ szklanki pokruszonej fety
½ szklanki startego parmezanu
½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
drobno starta skórka z ½ cytryny
⅓ szklanki prażonych orzechów pini
½ łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1 rozkłócone jajo
8 płatów ciasta filo
roztopione masło lub olej w spreju

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij białe łodygi boćwiny i wyrzuć. Umyj, osusz i pokrój liście oraz resztę łodyg. W rondlu rozgrzej masło, dorzuć cebulę, zeszklij na małym ogniu. Zajmie to ok. 5 min. Dorzuć boćwinę i smaż, aż odparuje cała woda. Dzięki temu ciasto w roladzie nie będzie gliniaste. Zdejmij rondel z ognia, dorzuć trzy rodzaje serów, kolendrę, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej jajo i wymieszaj. Na blasze połóż arkusz pergaminu. Umieść na nim płat ciasta filo. Posmaruj pędzelkiem płynnym masłem albo spryskaj olejem w spreju. Połóż drugi płat ciasta, posmaruj. Powtarzaj te czynności z całym ciastem. Wyłóż masę, ukształtuj z niej walec pośrodku ciasta. Zostaw 3 cm brzeg. Załóż brzegi do środka i zwijaj, jak roladę. Nie może być zbyt ciasno zwinięta, bo pęknie w piekarniku. Posmaruj masłem, piecz aż będzie złocista, czyli około 40 min.

Annabel Langbein


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE