Chili con carne

Chili con carne
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 świeże jalapeño lub inna świeża chili
  • ok. 700 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 150-200 ml ciemnego piwa
  • ok. 300-500 ml bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • olej
Do podania:
  • nać pietruszki i kolendra
  • ryż

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oleju w szerokim rondlu, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy. Dodajemy cynamon, kumin, wędzoną paprykę, chili w płatkach i podsmażamy.

Następnie dodajemy mięso i smażmy na dość dużym ogniu cały czas mieszając, aż mięso zacznie rozpadać się na drobne kawałki.

Dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy i pokrojoną paprykę, krótko podsmażamy i wlewamy piwo, odparowujemy alkohol przez 5 minut, dodajemy oregano, pomidory z puszki, mieszamy i dolewamy bulion. Płynu nie powinno być go za dużo, potrawa powinna być gęsta.

Przykrywamy całość i gotujemy ok. 20-30 minut. Dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, doprawiamy do smaku solą i pierzem, a na koniec posypujemy poszatkowanymi ziołami. Serwujemy np. z ryżem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA