Nikujaga (mięso i ziemniaki)

Nikujaga (mięso i ziemniaki)
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:

  • 150 g shirataki (nitki galaretki konnyaku)
  • 300 g polędwicy wołowej wagyu, pokrojonej na plasterki o długości 6 cm
  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na nieregularne kawałki
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona na nieregularne kawałki
  • 1 cebula, pokrojona w plastry o grubości 1cm
  • 15 strąków groszku śnieżnego
Wywar Nikujaga:
  • 1 szklanka dashi
  • 2 łyżki sake
  • 2 łyżki mirinu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby przygotować shirataki, należy je opłukać pod zimną wodą. Zagotuj wodę w rondlu i wrzuć do niej shirataki. Gotuj przez 5 minut, odcedź i odstaw.

Umieść składniki na wywar nikujaga w dużym rondlu i zacznij je gotować. Dodaj mięso i gotuj przez kilka sekund, aż zmieni kolor. Wyciągnij mięso z rondla, przykryj i odstaw.

Doprowadź wywar z powrotem do wrzenia i zbierz szum z powierzchni. Dodaj ziemniaki i marchew, a następnie przykryj pokrywką lub kartuszem. Gotuj przez 10 minut, dodaj cebulę i shirataki. Połóż z powrotem pokrywkę i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną, a płyn prawie całkowicie wyparuje. Dodaj wołowinę, przykryj i zostaw do ostygnięcia.

Blanszuj groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez minutę. Podgrzej nikujagę i wymieszaj z groszkiem. Podawaj z ryżem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE