Szczęki tuńczyka teriyaki

Szczęki tuńczyka teriyaki
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe szczęki tuńczyka
  • japońskie pory, w słupkach, do serwowania
  • starty imbir, do serwowania
Glazura teriyaki:
  • 250 ml sosu sojowego
  • 200 ml sake
  • 200 ml mirinu
  • 80 g cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W małym rondlu umieść składniki glazury teriyaki i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.

Rozgrzej grill i piecz na nim szczęki tuńczyka przez 15-20 minut, odwracając je co jakiś czas. Posmaruj rybę glazurą i kontynuuj grillowanie, nakładając kolejne warstwy glazury, aż zrobi się błyszcząca i ciemna.

Serwuj z japońskim porem i startym imbirem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA