Burgery, relish z mango i pieczone ziemniaki

Burgery, relish z mango i pieczone ziemniaki
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
Relish z mango:
  • 1 mango (całe, nieobrane)
  • 1 mała papryczka chili (drobno poszatkowana)
  • kilka gałązek mięty (poszatkowanych, w sumie jakieś 2-3 łyżki)
  • kilka gałązek kolendry (j.w.)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała czerwona cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • oliwa
  • 1 łyżka dobrego ketchupu
  • sok z połówki limonki
Sos chili:
  • 2 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
Dodatki:
Ziemniaki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mięso na burgery przyprawiamy musztardą, tabasco, sosem sojowym i teriyaki. Dokładnie wyrabiamy dłońmi i odkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia porcjujemy na ok. 4 kule, które rozpłaszczamy w dłoniach na dość spore kotlety. Nim zaczniemy je grillować, powinny postać w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotowujemy ziemniaki, relish z mango i sos chili.
Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach przez 15 minut. Następnie kroimy na ćwiartki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy czosnek przekrojony na pół, całość posypujemy papryką wędzoną, chili i solą. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Mango obieramy, kroimy bardzo drobno, dodajemy poszatkowaną drobniutko cebulę i chili.
Zioła szatkujemy i dodajemy do mango. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i dodajemy ketchup. Lekko skrapiamy całość oliwą, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Składniki na sos chili mieszamy razem i wstawiamy do lodówki.
Burgery smażymy na lekko posmarowanej oliwą patelni grillowej, musi być bardzo mocno rozgrzana nim położymy na niej mięso. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony, na ostatnie kilka sekund kładziemy na kotlecie plastry sera. Pod koniec grillowania na patelni kładziemy przekrojoną bułkę.
Spód bułeczki smarujemy sosem chili, układamy na nim liście sałaty, na nią ciepłe mięso, na mięsie układamy słuszną porcję relish z mango i przykrywamy całość drugą częścią bułki. Podajemy do tego małe miseczki z sosem chili, ketchupem i pieczone ziemniaczki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE