Hiyayakko – tofu w przybraniu

Hiyayakko – tofu w przybraniu
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 1 opakowanie jedwabistego tofu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki płatków bonito
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku lub dymki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego lub tamari

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pozbądź się nadmiaru płynów z tofu – umieść je w bambusowym koszyku na 30 minut i poczekaj, aż płyny ociekną. Ewentualnie zawiń tofu w papier i obciąż je czymś na 15-20 minut.

Połóż tofu na talerzu, posyp startym imbirem, polej sosem sojowym lub tamari. Rozsyp posiekany szczypiorek, płatki bonito i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA