Kofty wołowe w curry i ryż z fasolką i groszkiem

Kofty wołowe w curry i ryż z fasolką i groszkiem
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 32)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

curry:
400 g mielonej chudej wołowiny
1 opakowanie (250g) gotowanej zielonej soczewicy (albo odsączona i przepłukana zielona soczewica z puszki)
1 czubata łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
oliwa
3 dojrzałe pomidory
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
2 dymki
1 świeża czerwona chili
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka płynnego miodu
2 czubate łyżeczki pasty curry rogan josh
½ puszki (200 ml) odtłuszczonego mleczka kokosowego
4 łyżki chudego naturalnego jogurtu, do podania
1 cytryna

ryż:
1 kubek (300 g) ryżu basmati
5 strączków kardamonu
200 g zielonej fasolki szparagowej
200 g mrożonego zielonego groszku
2 nie upieczone papadamy

Przygotowanie:

Włóż mieloną wołowinę oraz soczewicę do miski, dopraw solą, pieprzem i garam masalą, a następnie wymieszaj czystymi dłońmi, mocno ugniatając. Podziel mieszaninę na pół i wilgotnymi dłońmi szybko zagnieć 12 wąskich podłużnych „kiełbasek”. Rozłóż je na patelni z 1 łyżką oliwy i smaż, obracając gdy się zrumienią.
Wsyp 1 kubek ryżu do garnka, zalej dwoma kubkami wrzątku, dodaj strączki kardamonu, odetnij szypułki fasolki szparagowej, dodaj fasolkę do garnka z ryżem i gotuj na średnim ogniu pod przykryciem. Włóż do blendera pomidory, obrany imbir, dymki, połówkę chili, łodyżki kolendry, kurkumę, miód i pastę curry, zalej mleczkiem kokosowym i zmiksuj szybko, aż składniki się połączą. Zalej zrumienione kofty przygotowanym sosem, zagotuj i dopraw do smaku.
Dodaj groszek do garnka z ryżem i fasolką, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Połam na kawałki nie upieczone papadamy i wstaw je do kuchenki mikrofalowej (moc 800 W) na 1-2 minuty, póki nie spęcznieją. Pokrój drobno resztę chili oraz listki kolendry i posyp nimi curry, udekoruj kilkoma łyżeczkami jogurtu i podaj z cząstkami cytryny, papadamami i ryżem z groszkiem i fasolką.

© Jamie Oliver
www.jamieoliver.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE