Stek z pieprzem

Stek z pieprzem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 – 4 steki z polędwicy ( 160 g na osobę)
  • 1 – 2 łyżki marynowanego pieprzu
  • 60 ml czerwonego wina albo mocnej
  • czarnej herbaty
  • sól
  • 125 ml bulionu wołowego
  • 125 ml crème fraîche

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przed przygotowaniem mięso powinno stać w temperaturze pokojowej około 20 min. Ziarna pieprzu wrzuć do wina (wcześniej odcedź i opłucz). Podgrzej patelnię i dopraw mięso. Kiedy patelnia będzie już bardzo gorąca, podsmaż steki z obu stron tak, jak lubisz. Odłóż mięso i rozpocznij przygotowanie sosu. Zdeglasuj patelnię bulionem i odparuj go, aż zostanie 1 łyżka. Przykręć ogień, dodaj ziarna pieprzu i śmietanę, a następnie wszystko podgrzej. Ułóż kawałki mięsa na patelni, obtocz. Potem wyłóż je na półmisek i polej sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA