Bardzo waniliowe babeczki

Bardzo waniliowe babeczki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta miałkiej soli
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • żółtka z 4 dużych jajek
  • białko z 4 dużych jajek
  • 12 łyżek cukru

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i włóż papierowe papilotki do foremek do pieczenia minimufinek. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmieszaj trzepaczką mleko z pastą waniliową i odstaw na bok. Ubij białka z 6 łyżkami cukru na niezbyt sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałymi 6 łyżkami cukru, aż zwiększą objętość dwukrotnie i zrobią się pastelowo żółte. Dodaj pianę z białek do żółtek w dwóch porcjach i wymieszaj. Przełóż łyżkę ciasta do mlecznej mieszaniny, przemieszaj, a następnie wlej ją do miski z ciastem. Mieszaj krótko i energicznie, aż składniki się połączą. Nałóż ciasto do przygotowanych foremek na mufinki za pomocą dwóch łyżeczek albo szprycy cukierniczej, napełniając foremki w 3/4. Piecz 12-13 min, aż ciasto zrobi się sprężyste. Odstaw do wystygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Marcylka 7 lat temu

Wie ktoś może, czy w supermarketach można kupić takie [link=brązowe papilotki do babeczek]http://www.sweetdecor.pl/1555,papilotki-brazowe-35mm-100-szt.html[/link]???? Bo przez internet to się średnio opłaca, bo papilotki kosztują 3zł, a przesyłka 20zł...

mamamkia223 7 lat temu

do bani co za badziew jakis analfabeta pisal ten przepis

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE