Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto

Gulasz ziemniaczany z onsenu Nyuto
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 1 duży ziemniak yamato (czasami nazywany górskim ziemniakiem)
  • ½ korzenia łopianu (około 1 szklanka, posiekanego)
  • 400 g boczku, bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 50 g masła
  • 1 szklanka shitataki (nitki konnyaku)
  • 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu dashi
  • ¼ szklanki sake
  • 150 g grzybów shimeji
  • 150 g grzybów enoki
  • ½ szklanki pasty miso
  • 2 japońskie pory lub 1 duży zwykły por, pokrojony ukośnie
  • garść japońskiej pietruszki (seri), nazywanej chińskim selerem
Sugerowana wersja:
  • kluski z batatów
  • 1 duży batat
  • około ¼ szklanki mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zetrzyj ziemniaka na tarce o drobnych oczkach i gotową masę włóż do lodówki na noc. Jeśli wolisz kluski z batatów, zrób w batacie dziurki widelcem i piecz go w 180ºC przez godzinę, albo do zmięknięcia warzywa. Poczekaj chwilę, aż wystygnie, obierz go i przeciśnij przez sito. Dodawaj po trochu mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto. Uformuj z ciasta kulki i odłóż na bok.

Umyj korzeń łopianu i oskrob jego skórkę tępą stroną noża, aby pozbyć się brudu. Skórki nie obieraj. Zestrugaj korzeń do miski z wodą i odrobiną octu lub soku z cytryny. Poczekaj 10 minut, aż korzeń nasiąknie, a woda zrobi się brązowa. Odcedź tuż przed użyciem.

Pokrój boczek w długie paski, a potem na 2,5 cm kawałki. Rozgrzej olej sezamowy i masło w dużym rondlu. Dodaj boczek. Mieszaj, aż zrobi się brązowy. Dodaj korzeń łopianu, shitataki i zamieszaj.

Dolej wodę (lub wywar), sake i zagotuj. Zbierz z powierzchni szum. Nałóż do sitka pastę miso, zanurz sitko w płynie i zamieszaj, aż pasta rozpuści się w gulaszu.

Dodaj grzyby i pory. Wrzuć kulki ziemniaczane (albo kluski z batatów). Poczekaj, aż ziemniaki wypłyną na powierzchnię, a grzyby i pory zmiękną. Zdejmij danie z ognia, posyp japońską pietruszką i serwuj.

Uwaga:
Japońska pietruszka dostępna jest w azjatyckich sklepach spożywczych. Czasem nazywa się ją chińskim selerem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE