Zitti con salame di felino

Zitti con salame di felino
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 porcje makaronu zitti (krótkie rurki)
  • 5-cm kawałek włoskiej kiełbasy salame di felino albo podobnej
  • oliwa
  • 1 łyżeczka masła
  • 5 listków szałwii
  • 2 suszone chili
  • 4 żółtka
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • garść tartego parmezanu
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • ½ szklanki białego wina

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pokrój kiełbasę na plastry, a następnie w słupki. Podsmaż ją na oliwie z masłem, a gdy się zrumieni, dodaj szałwię i pokruszone chili. Rozbełtaj żółtka w misce, dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan, wymieszaj, dodaj łyżkę kremówki i ponownie wymieszaj. Na patelnię wlej ½ szklanki białego wina, a gdy się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i energicznie wmieszaj sos z żółtek. Odlej makaron, wrzuć do sosu i wymieszaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE